Assalam aleikum beste broeder/zuster,


Terugblik
De Moskeevereniging assalam maakt al sinds 1975 onderdeel uit van de Leeuwarderse samenleving. De oprichters, een groep Leeuwarders met de Marokkaanse etniciteit, zagen Leeuwarden niet langer als een tijdelijke woonplaats maar als een nieuwe thuishaven. Binnen de gemeenschap groeide de behoefte aan een moskee. Daar kon men immers het geloof belijden, iets wat binnen het leven van een moslim onmisbaar is.

In 1981 werd het pand aan de oostergrachtswal door middel van subsidie gebruikt.Na enkele jaren werd de groep steeds groter en waren er moslims bijgekomen met andere etniciteit (o.a. Nederlandse, Somalische, Koerdische Irakese etc). De moskee werd dan ook heel snel te klein. De gebedsruimte was veel te klein om het aantal bezoekers te herbergen. Er was te weinig parkeerplek voor alle bezoekers.

In 1995 zijn de oprichters op zoek gegaan naar een andere ruimte, de zoektocht heeft een jaar geduurd. Na een dik jaar hebben de oprichters een kerk kunnen vinden die te koop stond. Met financiele steun van de leden is de kerk opgekocht in 1996. De kerk is van binnen verbouwd tot een moskee. We staan dan ook los van enige subsidie van de gemeente.